معرفی قطعات به کار رفته در یخچال فریزر + کاربرد هر کدام

در این مقاله قطعات تشکیل دهنده فریزرها و وظایف آن ها را شرح می دهیم. معرفی کمپرسور، کندانسور، لوله مویین، اواپراتور، ترموستات، گاز مبرد و …
همه ما می دانیم که فریزر یکی از اساسی ترین لوازم در هر منزلی است که بدون آن نمی توان زندگی کرد. این وسیله برقی ضروری از کنار هم قرار گرفتن قطعات مختلفی ساخته شده است که هر کدام از آن ها وظیفه خاصی دارند. در صورت ایجاد اختلال در عملکرد هر یک از این قطعات، عملکرد اصلی یخچال که خنک نگه داشتن فضا و جلوگیری از خراب شدن غذاهاست، مختل می شود.
قطعات داخلی و خارجی یخچال کدام اند؟
آشنایی با نحوه عملکرد این وسیله و وظیفه هر کدام از قطعات آن به ما کمک می کند تا در نگهداری آن نهایت دقت را داشته باشیم و در صورت بروز کوچک ترین مشکل برای تعمیر یا تعویض قطعات آن هر چه سریع تر اقدام کنیم. در ادامه این مقاله از آموزشگاه فنی و حرفه ای اصفهان هر کدام از قطعات همراه با کاربردشان به طور کامل معرفی می شوند. پس با ما همراه باشید.
آموزشگاه فنی و حرفه ای فن آموزان اصفهان با استفاده از تجهیزات به روز و اساتید مطرح در حوزه تعمیرات انواع لوازم برقی منزل، اقدام به برگزاری کلاس آموزش تعمیرات یخچال در اصفهان نموده است. برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در این دوره روی لینک داده شده کلیک کنید یا با ما تماس بگیرید. این دوره دارای گواهی نامه بسیار معتبر می باشد. بدین معنی که کارآموزان می توانند بعد از قبولی در آزمون های مربوطه نسبت به دریافت مدرک فنی و حرفه ای خود با قابلیت ترجمه و ضمیمه کردن در رزومه کاری و پرونده مهاجرت اقدام نمایند.
کمپرسور چیست؟
کمپرسور یکی از اصلی ترین قطعات به شمار می رود که به آن موتور یخچال نیز گفته می شود. جای این قطعه اغلب در پشت و پایین این دستگاه است. این قطعه وظیفه دارد تا مایع مبرد را از اپراتور بگیرد و آن را با درجه حرارت و فشار بالا تخلیه کند.
به عبارت بهتر وظیفه اصلی این وسیله به عهده کمپرسور قرار دارد. عملکرد کمپرسور با جریان برق ممکن می شود. لازم است بدانید که در صورت خراب شدن موتور هیچ امیدی برای تعمیر آن وجود ندارد و باید آن را تعویض کنید.
کندانسور و کاربردها
کندانسور یک لوله مسی است که در پشت دستگاه قرار می گیرد. مایع مبرد خارج شده از کمپرسور به کندانسور وارد می شود تا با ازدست دادن گرمای خود، سرمای موردنیاز را تولید میکند. در همه وسایل سرمایشی، کندانسور، عمل چگالش گاز مبرد را انجام می دهد و وظیفه دارد این گاز را به مایع تبدیل کند. این که تا چه میزان سرمایش تولید شود به گاز مبرد بستگی دارد و عملکرد این گاز به کندانسور مربوط می شود.
اواپراتور چیست؟
اواپراتور در ظاهر شبیه به کندانسور است و جنس آلومینیومی یا مسی دارد. این قطعه با چندین چرخش لوله های مسی و آلومینیومی شکل گرفته است. عملکرد اصلی مربوط به سیکل گازی بر عهده این قطعه قرار دارد برای این که تمام گرمای داخل را به خوبی جذب کند.
زمانی که گاز مبرد از لوله مویی خارج شود به خاطر ازدست دادن فشار خود به مایعی با دمای پایین تبدیل شده و به لوله های اواپراتور وارد می شود. این گاز به خاطر نقطه جوش بسیار پایینی که دارد با واردشدن به داخل محیط، گرمای محیط را جذب کرده و دوباره بخار می شود.
فیلتر درایر و وظایف آن
فیلتر درایر که به آن فیلتر خشک کن نیز گفته می شود، وظیفه دارد تا از ورود هرگونه کثیفی، آلودگی، رطوبت و روغن به چرخه گازی این دستگاه جلوگیری کند. درواقع این فیلتر نقش صافی را دارد تا مانع از ورود ذرات ریز به دستگاه کمپرسور شود. در صورت ورود رطوبت، لوله ها دچار یخ زدگی می شوند و هرگونه ذرات روغن و آلودگی، راندمان دستگاه را کاهش داده و استهلاک موتور را افزایش می دهد.
لوله مویین چیست؟
لوله مویین که با نام شیر انبساط نیز شناخته می شود، لوله هایی بسیار باریک و از جنس مسی هستند. گاز مبرد با عبور از کندانسور با همان میزان فشار و دما به لوله مویین وارد می شود. هنگام عبور از این لوله، فشار گاز مبرد به مقدار یک پنجم کاهش پیدا می کند و با دمای پایین تری به اپراتور می رود.
ترموستات از قطعات مهم
ترموستات وظیفه کنترل دمای داخل را دارد که سنسور آن به اپراتور وصل شده است. در مدل های قدیمی تنظیم ترموستات با کمک یک دستگیره گرد انجام می گرفت، اما در مدل های امروزی به شکل دیجیتالی است.
زمانی که دما به حد تنظیم شده برسد، ترموستات وظیفه دارد تا منبع برق را از کمپرسور جدا کند. با زیادشدن دما از دمای تنظیم شده روی ترموستات، دوباره جریان برق کمپرسور برقرار می شود. با خراب شدن ترموستات به موتور فشار زیادی وارد خواهد شد.
رله استارت و عملکرد آن در سیستم های سرمایشی
این قطعه تنها در زمان نیاز به سردشدن روشن می شود. با رسیدن دما به حد تنظیم شده، تمام قطعات در حالت آماده باش قرار می گیرند. با زیادشدن دما، دستور شروع به کار مجدد دما توسط رله استارت صادر می شود. در واقع رله استارت به عنوان یک هشداردهنده عمل می کند.
رله اورلود
این قطعه در مسیر جریان ورودی به کمپرسور قرار می گیرد تا از ورود جریان اضافی به آن جلوگیری کند. زمانی که جریان ورودی به کمپرسور با نوسانات زیادی همراه باشد یا بیش از حد مجاز باشد، رله اورلود جریان اصلی کمپرسور را قطع می کند تا به موتور آسیبی وارد نشود.
هیتر المنت و وظیفه آن
هیتر المنت وظیفه دارد تا برفک های اواپراتور را آب کند. از آن جهت که در یخچال به طور دائم رطوبت وجود دارد، اواپراتور همیشه در معرض برفک زدن است که در صورت آب نشدن این برفک ها، با کاهش گردش هوای سرد، قدرت سرمایش کم تر می شود.
زمانی که اواپراتور دچار برفک شود، هیتر المنت برای آب کردن برفک ها وارد عمل می شود. این برفک های آب شده از طریق لوله تخلیه خارج می شوند و به سینی تخلیه می ریزند و گرمای کمپرسور آن ها را تبخیر می کند.
ترمودیسک و کارکردهای آن
ترمودیسک وظیفه دارد تا جریان برق هیتر المنت را برقرار کند. درواقع این قطعه یک ترموستات حرارتی است که وظیفه دارد در هنگام کاهش دمای اواپراتور تا مقدار منفی 5 درجه، هیتر المنت را روشن کند تا برای آب کردن برفک های ایجاد شده به کار بیفتد. زمانی که دمای اواپراتور بالا رود، هیتر المنت را از مدار خارج می کند.
گاز مبرد یا گاز سیال
یکی از اصلی ترین مواردی که باعث ایجاد سرما در فریزرها می شود، گازهای مبرد هستند. این گازهای برودتی انواع مختلفی دارند که از متداول ترین آن ها می توان به R600A ،R134A ،R290 ،R410A و R401A اشاره کرد.
این گازها به وسیله کندانسور به مایع تبدیل می شوند تا سرمای لازم را ایجاد کنند و دوباره در سیکل تبرید به گاز تبدیل می شوند. گازهای مبردی که در دستگاه های مدل جدید امروزی استفاده می شود هیچ ضرری برای لایه اوزون نخواهند داشت و مانع از افزایش مصرف برق می شوند. برخی از گازهای مبرد قدیمی اشتعال پذیری بالایی داشتند و بسیار خطرناک بودند.
فن داخلی و کابرد آن
از فن داخلی برای کمک به پخش سرما از طریق اواپراتورها استفاده می کنند. این قطعه دمای یکنواختی را ایجاد می کند و در محل نزدیکی به اواپراتور قرار گرفته است.
ترموفیوز یا فیوز حرارتی
برای جلوگیری از ایجاد آتش سوزی و آسیب، قطعه ای با نام ترموفیوز را به منظور کنترل دمای هیتر المنت قرار داده اند. در صورت افزایش دمای هیتر تا یک مقدار مشخص، شاهد سوختن آن خواهید بود. برای جلوگیری از این مورد از ترموفیوز یا فیوز حرارتی استفاده می کنند.
سیستم یخ زدای
این سیستم وظیفه دارد تا به خارج شدن یخ اضافی از اواپراتور کمک کند. تنظیم سیستم یخ زدای به شکل دستی با کمک دکمه ترموستات انجام می شود یا این که می توان آن را روی حالت اتومات تنظیم کرد.
آکومولاتور و نقش بازدارنده آن
آکومولاتور نقش مخزن مبرد را ایفا می کند و وظیفه ذخیره کردن مبرد را به عهده دارد. این قطعه اغلب در کمپرسورهای روتاری و پیستونی قرار دارد و برای این که از واردشدن مایع به داخل کمپرسور جلوگیری کند؛ مورداستفاده قرار می گیرد.
برد الکترونیکی و وظایف آن
برد الکترونیکی در فریزرهای امروزی قرار دارد تا انجام دستورات مختلف مانند تولید یخ، تنظیم دما، نمایشگر، برفک زدایی و موارد بسیار دیگر از طریق آن انجام گیرد. در صورت خراب شدن برد، بیشتر عملکردهای دچار اختلال می شوند.
درب یخچال و اجزای آن
- دیوار درب که جنس فلزی و آلومینیومی دارد.
- آبسرد کن که شکل های مختلفی دارد.
- اکسسوری های درب که شامل طبقه بندی ها، یخ ساز و آب سردکن می شود.
- نوار عایق دور درب که با تولید گرما به بهبود سرمایش داخل کمک می کند.
-
بدنه
تمام قطعاتی که در بالا معرفی شدند، جایی درون بدنه دارند. در تولید درب از مواد مختلفی استفاده می کنند که فلز متداول ترین آن هاست.
-
آب سردکن
آب سردکن بخش های خارجی این وسیله را تشکیل می دهد که در لوازم های امروزی درون دیواره درب قرار گرفته است تا باعث صرفه جویی در مصرف انرژی شود. طراحی آب سردکن بسیار ساده است و به فناوری خاصی نیاز ندارد. تنها مخزن آن را در سردترین بخش قرار می دهند.
-
فریزر
این بخش به نگهداری موادی مربوط می شود که قرار است برای مدت طولانی درون دستگاه باقی بمانند؛ مانند گوشت، سبزیجات و هر ماده دیگری که موردنظر شما باشد. فریزر روی یخچال، دربی جداگانه دارد که برای باز کردن درب آن نیازی به باز کردن درب اصلی نیست. در فریزرهای دوقلو امروزی، فریزرها اندازه ای برابر با یخچال دارند.
-
محفظه نگهداری مواد غذایی
- بخش مربوط به نگهداری مواد پروتئینی که دمای آن ها از محفظه اصلی کم تر است.
- بخش مربوط به نگهداری میوه و سبزی ها
- بخش اصلی که بزرگ ترین بخش را تشکیل می دهد.
تقسیم بندی قطعات بر اساس نوع کاربرد
این قطعات با استفاده از انرژی مکانیکی، مبرد را به حرکت در می آورند. مبرد، ماده ای است که با جذب گرما از محیط، باعث سرمایش آن می شود. قطعات الکترونیکی، به طور غیرمستقیم در سرمایش دخالت دارند. این قطعات با استفاده از انرژی الکتریکی، عملکرد قطعات مکانیکی را کنترل و نظارت می کنند.
همچنین، قطعات الکترونیکی امکاناتی مانند نمایش دما و روشنایی را فراهم می کنند. به طور کلی، قطعات مکانیکی، عملکرد اصلی این دستگاه را تضمین و تامین می کنند و قطعات الکترونیکی، عملکرد قطعات مکانیکی را کنترل و نظارت نموده و امکانات اضافی را برای این دستگاه ها فراهم می کنند.
قطعات مکانیکی
- کمپرسور
- کندانسور
- اواپراتور
- شیر انبساط
- لوله مویی
- لوله های مسی
- کویل های اواپراتور
- کویل های کندانسور
- فن کندانسور
- فن اواپراتور
- قاب
- درب
- طبقات
- و …
قطعات الکترونیکی
- ترموستات
- برد کنترل
- نمایشگر دیجیتال
- کلیدهای کنترلی
- حسگر دما
- تایمر
- سنسور یخ زدگی
- لامپ روشنایی
- سنسور باز بودن درب
- و …
همانطور که مشاهده می کنید، تعداد قطعات مکانیکی این وسیله بیشتر از قطعات الکترونیکی آن است. این به این دلیل است که عملکرد اصلی، یعنی سرمایش، توسط قطعات مکانیکی انجام می شود. قطعات الکترونیکی بیشتر برای کنترل و نظارت بر عملکرد قطعات مکانیکی و همچنین ارائه امکاناتی مانند نمایش دما و روشنایی به کار می روند.
در برخی مدل های جدید، از قطعات الکترونیکی بیشتری استفاده می شود. به عنوان مثال، برخی از دستگاه ها دارای سیستم یخ زدایی خودکار هستند که توسط یک برد کنترل الکترونیکی کنترل می شود. همچنین، برخی از مدل ها دارای سیستم های سرمایش هوشمند هستند که می توانند دما را با توجه به شرایط محیطی تنظیم کنند.
اگر شما در مسیر یادگیری حرفه ای و اصولی تعمیر و سرویس کاری وسایل منزل هستید؛ می توانید علاوه بر دوره های تخصصی در کلاس آموزش تعمیرات لوازم خانگی اصفهان نیز شرکت کرده و ضمن دریافت گواهی نامه معتبر و بین المللی برای راه اندازی کسب و کار شخصی خود وام فنی و حرفه ای و کارآفرینی و خود اشتغالی از صندوق های مالی خوش نام دریافت نمایید.
جالب است بدانید؛ تعمیرات وسایل برقی و الکترونیکی منزل پردرآمدترین رشته فنی حرفه ای به شمار می آید و افرادی که تمایل به کار در فضای بین المللی و زندگی در سایر کشورها داشته باشند؛ می توانند به واسطه یادگیری این رشته؛ شرایط را برای مهاجرت با مدرک فنی حرفه ای خود به کشورهای دلخواه خود فراهم نمایند.
سؤالات متداول
دلیل استفاده از ترموفیوز در یخچال ها چیست؟
این قطعه برای جلوگیری از آتش سوزی و آسیب رسیدن به وسیله در اثر بالارفتن دمای هیتر المنت طراحی شده است.
در ساخت بدنه این وسیله از چه موادی استفاده می شود؟
حدود 60 درصد از فلز و 40 درصد آن از پلاستیک فشرده تشکیل شده است.
سیستم یخ زدای این دستگاه چگونه تنظیم می شود؟
برای تنظیم دستی این سیستم می توان از ترموستات استفاده کرد یا این که آن را روی حالت اتومات قرارداد.
کاسه روی موتور یخچال چیست؟
در واقع یک مخزن کوچک است که وظیفه اصلی آن جمع آوری آب ناشی از یخ زدایی است. در مدل های مجهز به سیستم برفک زدایی خودکار، هنگام آب شدن برفک ها، آب اضافی به وسیله لوله ای به این کاسه هدایت می شود.
این کاسه روی کمپرسور یا نزدیک آن قرار دارد. دلیل اصلی این طراحی، استفاده از گرمای تولیدشده توسط کمپرسور برای تبخیر آب داخل کاسه است. این مکانیزم ساده و هوشمندانه، مانع از تجمع آب در داخل یا محیط اطراف آن می شود و از ایجاد مشکلاتی نظیر رشد قارچ و بوی نامطبوع جلوگیری می کند.
دیدگاهتان را بنویسید