علائم و دلایل سوختن فیوز خودرو چیست؟

در این مقاله بصورت کامل به تمامی علائم و دلایل سوختن فیوز خودرو پرداخته ایم. شما با خواندن این مقاله بصورت کامل به جواب تمامی سوالات خود خواهید رسید.
فیوزها قطعاتی محافظتی در سیستم الکتریکی خودرو هستند که مدارها و تجهیزات الکترونیکی را در برابر جریان بیش از حد محافظت می کنند. هر فیوز ار رشته های فلزی تشکیل شده است که در صورت عبور جریان بیش از ظرفیت مجاز، ذوب می شود و مدار را قطع می کند.
این قطعات در جعبه فیوز اصلی زیر داشبورد یا محفظه موتور قرار دارند و هر کدام مسئول محافظت از بخش خاصی از سیستم الکتریکی خودرو هستند. سوختن فیوز به دلایلی مانند اتصال کوتاه در سیم کشی، نصب تجهیزات الکتریکی اضافی با توان مصرفی بالا، نوسانات ولتاژ، استفاده از فیوز نامناسب، نفوذ رطوبت، خوردگی اتصالات یا فرسودگی قطعات رخ می دهد. تشخیص و رفع علت اصلی سوختن فیوز ضروری است، زیرا تعویض مکرر فیوز بدون برطرف کردن مشکل اصلی به آسیب های جدی تر در سیستم الکتریکی خودرو منجر میشود. فن آموزان اصفهان برگزار دوره هایی از جمله آموزش مکانیک خودرو و آموزش برق خودرو است که در این دوره ها اساتید بطور کامل به دلیل سوختن فیوز خودرو و علائم آن اشاره میکنند.
فیوز خودرو چیست و چه نقشی در خودرو دارد؟
فیوز خودرو قطعه ای الکتریکی است که از یک رشته فلزی نازک با نقطه ذوب پایین در داخل محفظه ای پلاستیکی تشکیل شده است. این رشته فلزی طوری طراحی شده که در صورت عبور جریان الکتریکی بیش از حد مجاز، به سرعت ذوب می شود و مدار را قطع می کند. فیوزها در اندازه ها و آمپرهای مختلف تولید می شوند تا متناسب با نیازهای متفاوت مدارهای الکتریکی خودرو باشند و در جعبه فیوز مرکزی که در محفظه موتور یا زیر داشبورد قرار دارد، سازماندهی می شوند.
نقش اصلی فیوز در خودرو، محافظت از سیستم الکتریکی در برابر آسیب های ناشی از اضافه بار یا اتصال کوتاه است. هنگامی که جریان الکتریکی بیش از حد مجاز از مدار عبور می کند، فیوز به عنوان یک نقطه شکست ایمن عمل کرده و با قطع جریان، از آسیب دیدن سیم کشی، تجهیزات الکترونیکی گران قیمت و حتی از بروز آتش سوزی در خودرو جلوگیری می کند.
دلایل سوختن فیوز خودرو چیست؟
- معیوب بودن فیوز خودرو یا غیر استاندارد بودن آن
- باتری به باتری کردن غیر اصولی
- ایجاد اتصال در سیستم برق خودرو
معیوب بودن یا غیر استاندارد بودن فیوز ماشین
از فیوزهای بی کیفیت و تقلبی استفاده نکنید زیرا فیوزهایی که جنس خوبی ندارند و متفرقه هستند عملکرد خوبی ندارند و این فیوزها به نسبت فیوزهای اوریجینال و جنس خوب زودتر میسوزند. همچنین، فیوزهای کهنه یا آسیب دیده که مدت ها در معرض حرارت، رطوبت و… بوده اند،خاصیت اصلی خود را از دست میدهند.
همچنین بخوانید: دینام ماشین چیست؟
باتری به باتری کردن غیر اصولی ماشین
در روزهای سرد زمستان تعداد ماشین هایی که باتری به باتری میشوند بسیار بالاست. حال با یک مثال ساده و واقعی باتری به باتری کردن غیر اصولی ماشین را درک خواهید کرد:
تصور کنید در زمستان ماشین شما روشن نمی شود و مجبور هستید که ماشین خود را باتری به باتری کنید. از دوستتان کمک میگیرید که ماشین خود را به ماشین او باطری به باطری کنید. دوستتان با خودرو می رسد و شما با عجله کابل ها را وصل می کنید. ابتدا قطب مثبت باتری خالی را به مثبت باتری کمکی متصل می کنید، سپس اشتباهاً قطب منفی باتری خالی را به منفی باتری کمکی وصل می کنید (به جای اتصال به بدنه خودرو). در این لحظه، جرقه ای زده می شود و پس از روشن کردن خودرو متوجه می شوید چندین فیوز سوخته اند. این مثال واقعی نشان می دهد چگونه باتری به باتری کردن غیر اصولی با ایجاد پیک جریان ناگهانی یا اتصال نادرست قطب ها، به سوختن فیوزها و حتی آسیب به سیستم الکترونیکی خودرو منجر میشود.
ایجاد اتصال در سیستم برق خودرو
اتصالی در ماشین زمانی اتفاق می افتد که روکش سیم ها آسیب دیده باشند و سیم های فاز و منفی با یکدیگر یا با بدنه فلزی خودرو تماس پیدا کنند. این مسیر کوتاه باعث می شود جریان از مسیر با مقاومت کمتر عبور کند و شدت جریان به شدت افزایش یابد. در چنین شرایطی، فیوز با سوختن خود مدار را قطع می کند و از آسیب های بیشتر جلوگیری می نماید. اتصالی در اثر ساییدگی عایق سیم ها، آسیب دیدگی در تصادفات، نفوذ آب، جوندگان یا نصب غیراصولی تجهیزات برقی ایجاد شود.
همچنین بخوانید: دلایل سوختن فیوز خودرو
علائم سوختن فیوز ماشین
سوختن فیوز در خودرو یکی از شایع ترین مشکلات الکتریکی است که رانندگان با آن مواجه می شوند. این رویداد معمولاً پس از اضافه بار الکتریکی یا اتصال کوتاه در مدارهای خودرو رخ می دهد و منجر به قطع عملکرد سیستم های مختلف می شود. تشخیص سریع علائم سوختن فیوز می تواند به کاهش زمان عیب یابی و جلوگیری از آسیب های بیشتر کمک کند. بر اساس آمار سازندگان خودرو، بیش از ۳۰ درصد مراجعات به تعمیرگاه ها با مشکلات الکتریکی مرتبط است که بخش قابل توجهی از آنها با بررسی و تعویض فیوزها قابل حل می باشد. در ادامه، به بررسی مهم ترین نشانه های سوختن فیوز در سیستم های مختلف خودرو می پردازیم.
قفل برقی درب ماشین نمی چرخد
عدم عملکرد قفل های برقی مستقیماً به مدار تغذیه سیستم قفل مرکزی مرتبط است. این سیستم شامل یک مدار کنترلی است که فرمان های وارده از کلیدهای داخلی یا ریموت را دریافت و پس از پردازش، به موتورهای الکتریکی کوچک در هر درب ارسال می کند. سوختن فیوز مربوطه، 15 تا 20 آمپری، باعث قطع کامل تغذیه این سیستم می شود.
یک یا چند پنجره برقی خودرو بالا یا پایین نمی روند
در تعداد زیادی از خودروهای مدرن، شیشه های برقی به دو گروه تقسیم می شوند: مدار جلو و مدار عقب، هر کدام با فیوز جداگانه (20 تا 30 آمپر). در برخی مدل های دیگر خودرو، هر شیشه فیوز مجزا دارد. اگر فقط یک شیشه کار نمی کند، احتمال خرابی کلید یا موتور شیشه بیشتر از سوختن فیوز است، اما اگر چند شیشه همزمان از کار افتاده اند، مشکل از فیوز مشترک آنهاست.
فن بخاری ماشین کار نمی کند
فن بخاری توسط یک موتور DC با چندین سرعت کنترل می شود که جریان آن (بین 20 تا 40 آمپر) از طریق یک مقاومت متغیر یا ماژول کنترل الکترونیکی تنظیم می گردد. عدم جریان هوا از دریچه ها در تمامی تنظیمات سرعت فن، نشانه سوختن فیوز اصلی موتور فن میباشد. این مشکل علاوه بر عدم تهویه مناسب، باعث بخار گرفتن شیشه ها در شرایط مرطوب و کاهش ایمنی رانندگی می شود.
خروجی های برق کار نمی کنند
سیستم خروجی های برق خودرو ( فندک و پورت های USB ) به مدار ثانویه الکتریکی متصل هستند و با فیوزهای مجزا ( 10 تا 15 آمپر ) محافظت می شوند. برای تشخیص سریع سوختن فیوز این بخش، از یک مولتی متر یا تستر مدار استفاده کنید.
برف پاک کن های شیشه جلو اصلا کار نمی کنند
سیستم برف پاک کن از یک موتور الکتریکی قدرتمند برای حرکت بازوهای مکانیکی استفاده می کند. این سیستم در خودروهای مدرن توسط یک ماژول کنترل الکترونیکی و حسگر باران مدیریت می شود. عدم عملکرد در تمامی حالت ها (کند، تند) نشان دهنده مشکل در تغذیه اصلی سیستم است.
آیا ماشین با فیوز سوخته روشن می شود؟
در صورت سوختن فیوزهای مهم و حساس مرتبط با استارت، موتور روشن نخواهد شد. سوختن فیوز پمپ بنزین باعث می شود سوخت به موتور نرسد، در نتیجه موتور استارت می خورد اما روشن نمی شود. سوختن فیوز ECU باعث می شود واحد کنترل موتور غیرفعال شود و خودرو قادر به روشن شدن نباشد اگر به آموزش تعمیرات ایسیو علاقمند هستید میتوانید در دوره های آموزشگاه فن آموزان اصفهان شرکت کنید.
نقص در فیوز سیستم جرقه باعث به عدم تولید جرقه در شمع ها و عدم احتراق می شود. در خودروهای مجهز به سیستم ایموبلایزر، سوختن فیوز این سیستم نیز باعث می شود خودرو استارت بخورد اما روشن نشود، زیرا سیگنال مجوز استارت به ECU ارسال نمی گردد.
علائم خرابی فیوز اصلی پراید
با چرخاندن سوئیچ هیچ چراغی روی داشبورد روشن نمی شود، استارتر فعال نمی شود و هیچ یک از تجهیزات برقی مانند رادیو، چراغ ها یا فن بخاری کار نمی کنند. گاهی خودرو روشن می شود و گاهی کاملاً بی برق می ماند. این حالت نشان دهنده شل شدن اتصالات، اکسید شدن پایه های فیوز یا ذوب شدن ناقص رشته فیوز است.
علت سوختن فیوز چراغ پشت امپر
علت اصلی سوختن فیوز چراغ پشت امپر معمولا به دو دسته مشکلات الکتریکی تقسیم می شود: اتصال کوتاه در مدار و بار الکتریکی بیش از حد. اتصال کوتاه ناشی از فرسودگی عایق سیم ها، نفوذ رطوبت به مدار یا برخورد سیم های لخت با بدنه فلزی خودرو می باشد.
این مشکل به ویژه در خودروهای قدیمی که دستکاری هایی در سیستم برق داشته اند، شایع تر است. بار الکتریکی بیش از حد زمانی رخ می دهد که لامپ های اصلی با نمونه های پرمصرف تر مانند LED های غیراستاندارد جایگزین شده باشند یا تغییراتی در صفحه کیلومتر ایجاد شده باشد. همچنین، نوسانات ولتاژ ناشی از مشکلات آلترناتور یا رگولاتور ولتاژ به سوختن مکرر این فیوز منجر میشود.
جمع بندی
فیوز خودرو نقش مهمی در محافظت از سیستم برقی دارد و سوختن آن نشانه ای از مشکلات مختلف است. علائم سوختن فیوز شامل عدم کارکرد برخی تجهیزات برقی مانند پنجره های برقی، رادیو یا سیستم های سرمایشی است.
علت های رایج شامل معیوب بودن فیوز، اضافه کردن تجهیزات غیر استاندارد، باتری به باتری کردن اشتباه و… است. رانندگی با فیوز سوخته خطرناک میباشد، زیرا ممکن است باعث آسیب بیشتر به سیستم الکتریکی و قطعات حساس خودرو شود.
دیدگاهتان را بنویسید