سیستم گرمایش از کف چیست و چگونه کار می کند؟

گرمایش از کف چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است؟ بررسی انواع سیستم گرمایش از کف، مزایا و معایب، کف پوش مناسب و نحوه کنترل سیستم گرمادهی از کف در این مقاله
همان طور که می دانیم امروزه روش های مختلفی برای گرمایش خانه وجود دارند که می توان از طریق آن ها اقدام کرد. یکی از محبوب ترین و جذاب ترین روش ها در این زمینه را می توان سیستم گرمایش از کف دانست که امروزه در خانه ها و ساختمان های متعددی به کاربرده می شود. اگر اطلاعات کاملی درباره این سیستم گرمایشی و نحوه عملکرد آن ندارید، در ادامه با ما همراه باشید تا به صورت کلی با این سیستم آشنا شوید.
گرمایش از کف چیست؟
سیستمی که در آن گرمایش ساختمان از طریق کف و با نصب لوله هایی در این قسمت انجام می شود را می توان گرمایش از کف بنامیم. در این روش کف خانه همانند رادیاتور عمل کرده و گرما از این طریق به سایر قسمت ها می رسد.
برای گرمایش از کف می توان از دو روش دیگ بخار مرکزی و کمک کردن از برق، اقدام کرد. آب گرم شده توسط هر کدام از این منابع در لوله های تعبیه شده در کف به گردش در آمده و از این طریق می تواند فضا را به خوبی گرم کند.
در این روش از لوله های مجزا برای گرمایش هر یک از اتاق ها و مکان های خانه استفاده می شود تا شما امکان کنترل کردن میزان گرمایش بخش های مختلف را به سادگی داشته باشید. از این رو می توانید برای اتاق ها و فضاهایی که کمتر مورد استفاده قرار می دهند، انرژی کمتری صرف کرده و میزان گرمایش را کاهش دهید.
مزایای سیستم گرمایش کف
استفاده از سیستم گرمایش از کف، مزایای متعدد و مختلفی را به دنبال دارد که در این قسمت به معرفی چند نمونه از آن ها می پردازیم.
- مصرف انرژی کم
- راندمان بالای سیستم گرمایشی بالا
- گرمایش یکنواخت محیط
- عدم اشغال فضا توسط پنل های رادیاتور یا بخاری
- خشک ماندن کف و عدم تعریق آن با ورود هوای سرد
معایب سیستم گرمایش از کف
در کنار مزایای نام برده، استفاده از این سیستم گرمایشی، معایبی نیز به همراه دارد که قبل از به کارگیری آن باید با آن ها آشنا شوید تا بتوانید مناسب ترین تصمیم را در این زمینه بگیرید. از معایب این سیستم می توان به موارد زیر اشاره کنیم.
- عدم تامین گرمایش لازم برای اتاق های سرد
- نیاز به عایق کاری های مضاعف برای جلوگیری از هدر رفتن گرما
- هزینه تعمیرات بالا
- امکان بروز نشتی در صورت عدم انجام اصولی کار
- اتلاف زمان بالا برای گرمایش کامل محیط و نیاز به وسیله گرمایشی مکمل در این زمان
معرفی انواع سیستم های گرمایش از کف و مراحل اجرای هر کدام
همان طور که در بخش های قبلی نیز اشاره کردیم، به دو روش می توان اقدام به تعبیه و ساخت سیستم گرمایش از کف نمود. در این قسمت با این دو روش و نحوه اجرای آن ها به صورت کامل آشنا می شویم.
-
سیستم گرمایش از کف آبی
یکی از روش های سیستم گرمایش از کف، به صورت آبی است که در آن از شبکه لوله های آب استفاده می شود. این لوله ها معمولا ضخامت کمتری از لوله های آب دارند و در زیر پوشش کف ساختمان قرار گرفته اند. آب گرم در این لوله ها جریان داشته و از این طریق، محیط اطراف به میزان دلخواه گرم می شود. گرمای مورد نیاز محیط از طریق پکیج یا سیستم موتورخانه مرکزی، تأمین می شود. امکان کنترل دمای محیط از طریق کنترل دمای آب به سادگی وجود دارد.
برای نصب این سیستم باید تمام تجهیزات مکانیکی و برقی در کف ساختمان نصب و سیمان شوند. سپس تمام کف و کناره ها باید به خوبی عایق بندی شوند تا گرمای تولید شده به هیچ جای دیگری به غیر محیط مورد نظر، سرایت نکند. بعد از این مرحله باید توری را در محل نصب پهن کرده و از لوله های پکس که انعطاف پذیری بالایی دارند در متراژ وسیع استفاده شود.
این لوله ها بر روی لوله های شبکه ثابت می شوند. در قدم بعدی باید این لوله ها به سمت یک کلکتور یا همان جعبه توزیع کشیده می شوند تا از شاخه از آن ها به یک شیر اصلی متصل شود. کلکتور امکان تهویه لوله ها و همچنین باز و بسته کردن آن ها برای جریان آب را به خوبی فراهم می کند. در نهایت این کلکتور به پکیج یا موتورخانه مرکزی متصل می شود تا جریان آب گرم نیز تأمین شود. سپس سیمان کاری و کف سازی نهایی روی لوله های پکس انجام می شود.
-
سیستم گرمایش از کف برقی
در این سیستم ها از یک شبکه المان و یک منبع برق برای تولید گرمای مورد نیاز، استفاده شده است. در گذشته معمولا اقدام به المنت گذاری زیر پوشش کف ساختمان می شد و سپس این المنت ها به منبع برق متصل می شدند تا درنهایت سیستم راه اندازی شود.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی در این زمینه، فرش های المنت طراحی و ساخته شده اند که می توان از آن ها زیر پوشش اصلی ساختمان مانند پارکت، لمینت و … استفاده کرد و دیگر نیازی به استفاده از مصالح ساختمانی متنوع در این زمینه وجود ندارد.
این مدل سیستم برقی در واقع از شبکه ای از المنت های فیکس شده به یک شبکه نارسانا از جنس پلاستیک تشکیل شده که به صورت رول شده به فروش می رسند. برای اجرای این مدل سیستم نیاز است تا تمام تاسیسات مکانیکی و برقی مورد نیاز از قبل اجرا شده و با سیمان پوشیده شوند.
این مدل سیستم گرمایش از کف هم نیاز به عایق کاری قوی دارد تا گرمای تولید شده به نقاط ناخواسته هدایت نشود. بعد از عایق کاری های مورد نیاز، باید اقدام به راه اندازی سیستم اتصال آن به برق نمود. پوشش روی سیستم نیز می تواند از جنس سنگ، سرامیک و یا پارکت باشد و هیچ گونه محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
کف پوش مناسب برای سیستم گرمایشی از کف
زمانی که شما از گرمایش از کف برای تامین گرمای محیط استفاده می کنید، باید در انتخاب پوشش کف نیز دقت زیادی به خرج دهید. در این زمینه شما می توانید از پوشش هایی مانند کاشی، سنگ و محصولات مشابه، بدون محدودیت استفاده کنید. معمولا جذب و پخش گرما و حرارت با این پوشش ها به خوبی منتقل شده و هیچ مانعی در مسیر آن ها وجود ندارد.
فرش نیز یکی از پوشش های مناسب در این زمینه محسوب می شود و شما می توانید بدون نگرانی از آن بهره ببرید. از آنجایی که چوب به صورت کلی سازگاری خوبی با حرارت ندارد، نمی تواند انتخاب خوبی برای تکمیل گرمایش از کف باشد.
نحوه کنترل سیستم گرمایش از کف
کنترل سیستم گرمایش از کف به سادگی امکان پذیر بوده و جای هیچ نگرانی از این بابت وجود ندارد. امکان کنترل این سیستم به دو صورت وجود دارد. بخش اول مربوط به کنترل دیجیتالی است که می توان با کمک آن میزان گرمای هر اتاق و محیط را مدیریت و مشخص کرد. بخش دوم نیز مربوط به کنترل کردن سیستم گرمایشی در بخش های مختلف خانه است. بخش دیجیتالی معمولا در نقطه ای نصب می شود تا کاربر سیستم بتواند به راحتی به آن دسترسی داشته و از طرف دیگر چندان در دیدرس نباشد.
جمع بندی
امروزه سیستم های گرمایش مختلفی برای ساختمان ها وجود دارند که شما می توانید از آن ها بهره ببرید. یکی از محبوب ترین سیستم ها در این زمینه، گرمایش از کف بوده که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. سیستم گرمایش از کف هم به صورت برقی و با المنت های مخصوص و هم با آب گرم قابل اجراست که هرکدام ویژگی های مخصوص به خود را دارند. در بخش های قبلی به صورت کامل به توضیح سیستم گرمایش از کف و همچنین نحوه عملکرد و نصب آن پرداختیم تا شما اطلاعات جامع و کاملی در این زمینه به دست آورید.
سؤالات متداول درباره سیستم گرمایش از کف
- چند مدل سیستم گرمایش از کف وجود دارد که می توانیم از آنها بهره ببریم؟
به صورت کلی دو مدل سیستم گرمایش از کف وجود دارد که یکی از آنها آبی و مدل دیگر برقی است.
- کدام کفپوش ها برای سیستم گرمایش از کف مناسب نیستند؟
شما می توانید از کفپوش های مختلفی مانند سنگ، سرامیک، پارکت، فرش و … در این زمینه بهره ببرید، اما چوب برای این سیستم انتخاب خوبی محسوب نمیشود.
- تفاوت اصلی سیستم گرمایش از کف آبی با برقی در چیست؟
در سیستم آبی، لوله های حاوی آب داغ، گرمایش ساختمان را تأمین می کنند؛ در حالی که در سیستم برقی، یک فرش المنت در زیر پوشش اصلی کف این کار را انجام میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید